» Mobile Version

Какво представлява метеоризмът?

Метеоризмът е нарушение на функцията на стомашно-чревния тракт. Метеоризмът води до увеличаване на количеството газове в червата и създава усещането за пълнота и раздуване.

Метеоризмът може да засегне всеки, без значение от възрастта, начина на живот и здравния статус. Въпреки че не е сериозно състояние, тези, които са засегнати, може да изпитат значим физически и психологичен дискомфорт.

Какво представлява метеоризмът?

Как се диагностицира метеоризмът?

Метеоризмът е сред най-често срещаните неразположения, от които хората страдат. Подутият корем е не само физически мъчително състояние, но може да причини и значителен психологичен дискомфорт и стрес. Хората стават по-чувствителни за външния си вид и това може да затрудни контактите им с други хора.

Най-често споменаваните физически симптоми на метеоризма са:

kg

усещане за тежест

balon

усещане за пълнота и раздуване в корема

ucisk

усещане за напрежение, тежест и дори болка

bulgotanie

стомашно куркане и силно къркорене

Как се диагностицира метеоризмът?

Метеоризмът може да причини не само физически, но и психологичен дискомфорт.

Метеоризмът може да причини не само физически, но и психологичен дискомфорт

Метеоризмът често причинява безпокойство и неудобство, защото ограничава способността на хората да се движат и да се държат свободно.
Хората, страдащи от метеоризъм, които изпитват стомашен дискомфорт и напрежение не могат напълно да се концентрират върху важните неща и ежедневните дейности.

Усещането за пълнота и раздуване кара хората да се чувстват неловко в собствените им тела. Раздуването на корема заради голямото количество газове може да намали усещането за привлекателност и да накара хората да се чувстват несигурни докато метеоризмът не изчезне.

Метеоризмът може да причини и значим социален дискомфорт. Такива хора се притесняват, че подуването, придружавано от стомашно куркане и къркорене може да привлече вниманието на други хора. Като се опитват да избегнат неудобна ситуация, хората често остават неспокойни и притеснени по време на социални събирания.


Приспивни звуци за бебето
Приспивни звуци за бебето