Какво представлява метеоризмът и кой страда от него?

Какво представлява метеоризмът и кой страда от него?

Метеоризмът е усещане за разтягане на червата от газове. Синоними на това състояние са аерентеректазия, флатуленция, изпускане на газове. Най-честите симптоми на метеоризма, описвани от страдащите пациенти, са: коремен дискомфорт и усещане за пълнота, силно къркорене и понякога дори болка.

Метеоризмът може да засегне всеки, независимо от възрастта, начина на живот или здравния статус.

 

Как се появява метеоризмът?

Как се появява метеоризмът?

Метеоризмът се причинява от прекомерното натрупване на газове в организма. В стомашно-чревния тракт на един здрав човек постоянно има 150–200 ml газове, които се състоят основно от: азот (11–92%), кислород (0–11%), въглероден диоксид (3-54%), водород (0-86%), метан (0-86%), и други, напр. летливи органични киселини и въглероден сулфид (0-1%). Организмът ги елиминира чрез дихателната система, дифузията в кръвта, използването от бактерии и естественото отделяне. Приблизително 600-1400 ml от тези газове се отделят всеки ден ... при оригване.

Приблизително 476-1491 ml газове се елиминират през ректума всеки ден. При стомашно-чревни заболявания това количество се увеличава.

 

Какъв е проблемът?

Какъв е проблемът?

Метеоризмът е един от най-често споменаваните симптоми по време на посещенията при лекар. Размерът на този проблем все още не е изяснен. От една страна метеоризмът се прикрива като един смущаващ проблем, от друга страна се пренебрегва от пациентите и лекарите като един маловажен симптом. Въпреки че лекарите не са единодушни относно причините за метеоризма, те споменават следните “благоприятни” фактори: неправилна диета, липса на физическа активност, стомашно-чревни и метаболитни заболявания, нежелани странични ефекти на различни лекарства или психогенни причини, напр. хроничен запек и силен стрес. Честа причина за смущения, свързани с метеоризъм, е и съзнателното въздържане от отделяне на газове. Това често се дължи на ... културни предубеждения. Ние сме възпитани, че отделянето на газове пред други хора е неуместно.

 

Как да се справим с метеоризма?

Как да се справим с метеоризма?

За да се справим с метеоризма, преди всичко трябва да се справим с неговите причини. Първо, трябва да се променят диетата и начинът на живот. Специалистите препоръчват да се ограничат храните, стимулиращи образуването на газове, като например боб, зеле, зелен лук. Трябва да избягваме и пикантни и пържени храни. Храната трябва да се консумира бавно, в спокойна атмосфера. Хората с храносмилателни проблеми трябва да използват често подправки и билки, които регулират чревната функция, като например копър, джинджифил, мента, лайка или дафинов лист. Използването на симетикон за справяне с метеоризма също е възможност. Симетикон действа като намалява повърхностното напрежение или разпуква мехурчетата газ. Газовете, освободени от тези мехурчета се абсорбират лесно или се елиминират от организма.

 

Газовете са проблем и по време на ... образни изследвания

БЕЗ ПОДГОТОВКА  – СЛЕД ПОДГОТОВКА С ЕSPUMISAN®

Част от пациентите, насочвани към образни изследвания на корема, трябва да повтарят изследванията поради наличието на голямо количество газове в стомаха и червата. За премахване на газовете може да се използва Espumisan®. Espumisan® ефективно разпуква натрупаните мехурчета газ и подобрява значително видимостта на коремните органи по време на образни изследвания.

 

Espumisan® - предпочитаното лекарство срещу газове!

Espumisan® - №1 в България

В продължение на години Espumisan® е лидер сред лекарствата срещу газове и е най-продаваната марка срещу газове в България (източник IMS Health 2015).

 


Приспивни звуци за бебето
Приспивни звуци за бебето