Колики при кърмачето

Коликите се срещат най-често при кърмачето и затова се наричат “колики при кърмачето”. Пристъпите на колики обикновено се появяват вечер. Бебето се гърчи нервно и свива крачетата си, а коремът му се втвърдява. Бебето става много раздразнително и често плаче, когато изпадне в мъчителна ситуация.

 

Размер на болезнения проблем

Размер на болезнения проблем

Коликите при кърмачето са често срещано смущение, което може да се появи в самото начало на живота на бебето (и обикновено се появяват през първите седмици от живота и може да продължат до 5 месеца); коликите засягат 10-30% от кърмачетата. При 80% от бебетата първите симптоми се появяват още на втората седмица от живота.

 

Защо бебетата имат колики?

Защо бебетата имат колики?

Коликите при кърмачето се проявяват като раздразнителност, пристъпи на безпокойство и продължителен силен плач, както и ясни симптоми, насочващи към стомашен дискомфорт (бебето извива крачетата си нагоре и коремът му е твърд). Много изследователи все още търсят причините за този проблем. Предполага се, че рискът от колики е два пъти по-висок при бебетата, чиито майки пушат цигари. Коликите също така се “насърчават” от: алергия към протеини в кравето мляко, лактозна непоносимост и ... стрес между кърмачето и неговите родители.

 

Как да се избавите от коликите при кърмачето?

Как да се избавите от коликите при кърмачето?

Коликите са преходно смущение, което преминава с времето по естествен начин. Когато коликите се появят, родителите може да помогнат и да облекчат симптомите. Преди всичко родителите трябва да останат спокойни. Плачещото бебе трябва да се държи на ръце, да се прегръща или да се носи. Масажирането и топлият компрес може да намалят напрежението в корема и да подпомогнат функцията му. Съществуват газогонни и успокояващи чайове с копър или лайка. На бебето може да се дават и перорални капки, съдържащи симетикон, напр. Espumisan® L.

 

Espumisan® L - предпочитаният лекарствен продукт срещу газове!

Espumisan® L № 1 в България

В продължение на години Espumisan® L е лидер сред капките срещу колики в България (източник IMS Health 2015).

Приспивни звуци за бебето
Приспивни звуци за бебето