» Mobile Version

Какво представляват коликите при кърмачето?

Коликите при кърмачето са самоограничаващо се състояние, представляващо остър стомашен дискомфорт, свързан с разтягане на червата от газове. Това неразположение се среща много често при новородените, особено през първите седмици от живота. Често се появява вечер. Коликите при кърмачето засягат както хранените с биберон, така и кърмените бебета. При по-голяма част от случаите коликите отшумяват спонтанно през 3-4 месец от живота.

 

Как се диагностицират колики при кърмачето?

Как се диагностицират колики при кърмачето?

Бебето е с подуто, понякога леко твърдо коремче.

То се гърчи нервно и извива крачетата нагоре.

Коликите при кърмачето се проявяват с различна сила, от пристъпи на необяснима раздразнителност до почти непрекъснат плач.
Внезапното раздразнение и плач, който е труден за успокояване при едно здраво и весело бебе, може да притеснят родителите, особено ако тези ситуации се случват често.

 

Причини за колики при кърмачето

Чести причини за колики при кърмачето са:

 

  • свръхчувствителност към храни, с които се храни кърмещата майка (напр. краве мляко)
  • все още развиваща се стомашно-чревна система и проблеми с ускорено храносмилане
  • поглъщане на въздух при хранене (особено при деца, които се хранят с биберон)
  • стомашно-чревни смущения и непоносимост към някои храни (захар, лактоза)
  • незряла нервна система – коликите може да са начин за реакция към физически влияния, които бебето не разбира
  • взаимоотношения с родителите, притеснения на кърмещата майка, стрес в семейството

 

Метеоризъм при деца

Прекомерното натрупване на газове в развиващия се стомашно-чревен тракт засяга и децата в предучилищна възраст и учениците

Метеоризъм при деца

Коликите и метеоризмът при децата често се появяват, когато детето навлезе в нова среда, например в детска градина или в училище. Организмът на детето трябва да се приспособи към нов вид храна, към различно време на хранене от това вкъщи. Допълнителен фактор, който води до метеоризъм и асоциираните с него симптоми, е естественият стрес, свързан с новата ситуация – отдалеченост от семейството, опит за приспособяване към нова и непозната среда и общество.

 

Как да се справите с коликите при кърмачето и метеоризма при децата?

За съжаление, коликите при кърмачето са неразположение, което трябва да се изчака да премине. Родителите обаче трябва да помогнат на бебетата да преминат през този болезнен период. В такава ситуация си заслужава да се използват доказани и препоръчвани средства като Espumisan® L. Симетикон, активното вещество в този лекарствен продукт, ефективно разпуква мехурчетата газ в червата и им помага да се отделят от организма. Espumisan® L се понасят добре и затова от години са харесвани от много майки.


Приспивни звуци за бебето
Приспивни звуци за бебето